Twierdzenie Talesa
Code::Blak:

Z punktu D należące do AB trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono odcinki DE i DF w sposób
pokazany na rysunku. Przyprostokątne tego trójkąta mają długości |AC|=6 i |BC|=8. Wyznacz
długość odcinka AD taką , aby ole prostokąta CEDF
Moje obliczenia:
AB= 10
AC= 6
BC= 8
... dalej mi wychodzą bezsensowne proporcje pomóżcie
6 paź 20:31
Eta:
..... "aby pole prostokąta ..... co? dokończ treść zadania
6 paź 20:45
Code::Blak: aby pole prostokąta było największe bardzo przepraszam chochlik się wdał
6 paź 20:47
Code::Blak: Macie

?
6 paź 21:30
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ABC i ADF i DBE z cechy (kkk)
| |DE| | | |EB| | | x | | 8−y | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ ........... 4y=24−3y |
| |AC| | | |CB| | | 6 | | 8 | |
P(DEFC)= x*y ⇒ 4P=4x*y = (24−3y)*y= −3y
2+24y −−− funkcja osiąga maksimum
| | −24 | | 24−3y | |
dla ymax= |
| = 4 to xmax = |
| = ...=3 |
| | −6 | | 4 | |
| |AD| | | y | |
| = |
| ⇒ |AD|=........ |
| |AB| | | |BC| | |
6 paź 21:43
Eta:
Żyjesz?
6 paź 22:01
Code::Blak: tak dzięki
6 paź 22:20
Eta:
6 paź 22:21
Code::Blak: mam sobie sam obliczyć ?
6 paź 22:21
Eta:
Jasne ..... dokończyć .......to już mały pikuś
6 paź 22:22
Code::Blak: Jak ja bym chciał mieć z tobą stały kontakt to nawet nie wiesz

Dziękuje
6 paź 22:24
5-latek: Ty
Code Black nie podlizuj sie tak do mojej Pani z przedzszkola
6 paź 22:43
Eta:

To teraz zauważ,że największe pole ma prostokąt , gdy punkty D E F
są środkami odpowiednich boków AB BC AC
P(DEFC)=12
6 paź 22:43
Eta:

Dla "małolatka"
6 paź 22:50
Code::Blak: Mam jeszcze jedną prośbę o zrobienie tego zadania poniżej
Na jednym z boków trójkąta ABC obrano punkt P i poprowadzono przez nieco proste równoległe do
pozostałych boków. Podzieliły one trójkąt na dwa trójkąty o polach S1 i S2 i równoległobok.
Wyznacz pole trójkąta ABC w zależności od S1 i S2.
6 paź 22:53
5-latek: Dobry wieczor

. Pozdrawiam
6 paź 22:54
5-latek: Przepraszam ale zapomnialem podziekowac za piekny rysunek
6 paź 23:12