Rozkładanie wielomianu znając pierwiastek.
Patryk: "Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
a) W(x)=x3+4x2+x−6, p=1"
Ogólnie to rozwiązałem to i zgadza się z podanym rozwiązaniem, ale chciałbym zapytać o jedną
rzecz.
ja to zrobiłem na zasadzie, ze z twierdzenia Bezouta jeżeli p=1, więc te wyrażenie jest
podzielne przez (x−1). Więc podzieliłem to i mi wyszło "x2+5x+6". Z tego przekształciłem na
postać iloczynową, a więc końcowym wynikiem była postać iloczynowa * (x−1).
wsyztsko pięknie ładnie, a w odpowiedzi jest napisane, że:
"Jeśli liczba p jest pierwiastkiem wielomianu W(x), to na mocy tw. Bezout W(x) jest podzielny
przez dwumian x−p, zatem można go zapisać w postaci W(x)=(x−p)Q(x), gdzie Q(x) jest
wielomianem stopnia o jeden mniejszego niż wielomian W(x)."
Moje pytanie to po prostu co jak się określa wyrażenie stopnia o jeden niższego? jest to po
prostu wynik dzielenia przez postać (ax1 − b), czy jak? Co jeśli bym chciał zapisać w postaci
o 2 stopnie niższe? Dzielę przez (ax2−bx−c)?
6 paź 20:31
Patryk: Ktoś coś?
6 paź 20:44
Patryk2: To jak?
7 paź 15:20
Krystek: Tak
7 paź 15:21
Krystek: Np 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem lub 2 i 3 sa pierwiastkami
7 paź 15:22