x^2+2xy+2y^2=0
pepa: x2+2xy+2y2=0
6 paź 20:30
M:
4 paź 06:01
re: γδγ
9 paź 13:46
Mariusz:
(x+y)2+y2 = 0
Przyjmując że x, y ∊ ℛ
równość może zachodzić tylko dla
x+y=0 ⋀ y = 0
a co za tym idzie tylko dla x=0 ⋀ y = 0
10 paź 02:57
kerajs :
Cóż za piramidalnie niewłaściwe podejście do problemu.
Jak powszechnie i obligatoryjnie wiadomo, jedyną słuszną uniwersalną metodą którą należałoby tu
zastosować jest użycie wyróżnika:
Δ=(2y)
2−8y
2=−4y
2
| | −2y−0 | |
Równanie ma rozwiązanie w liczbach rzeczywistych jedynie dla y=0 , więc x=( |
| )y=0=0 |
| | 2 | |
14 paź 09:24