Pomocy bo mam problem z tymi kwadratami
Patryk: Rozwiąż równania:a) |4x²−1|=8
b) |2x²−17|=1
6 paź 20:28
:): |4x2−1|=8
4x2−1 = 8 v 4x2−1=−8
4x2−1−8 =0 v 4x2+7=0
4x2−9=0 v 4x2+7=0
potem delta x1 i x2
6 paź 20:31
Patryk: proszę można jaśniej o co chodzi z tymi deltami ?
6 paź 20:33
Patryk: A ja mam pytanie, do pytania

Te pierwsze możemy zapisać jako (2x−3)(2x+3) − wzory skróconego mnożenia, więc x=−3/2 lub x=3/2
Co do drugiego, to można zapisać:
4x
2=−7, czyli brak rozwiązań, bo a
2>0 ?
Czy w jaki sposób to można zapisać? (nie licząc delty, bo delta wyjdzie ujemna, więc też brak
rozwiązań)
6 paź 20:38
Patryk2: O kurcze, nie spojrzałem, że też to Patryk pisał

To u góry jest mojego autorstwa (inny Patryk

)
6 paź 20:45
Patryk: w odp z tyłu książki w tym a wychodzi że x∊{−3;−2√2;2√2;3}
6 paź 20:46
Patryk: ktoś umie ? xD
6 paź 21:10