Nie wiem co zrobić ?
Kolorowo.: Mam pytanie wyznaczono mi zadanie domowe lecz .. nie zapisałem treści a jedynie samo zdanie,
wie ktoś może co z tym zrobić ?
(nk) + (nk+1 ) = (n+1k+1)
Z góry dziękuje za pomoc.
6 paź 20:28
ICSP: Zapewne trzeba udowodnić równość.
6 paź 20:29
Kolorowo: Wiesz może jak to zrobić ? sprowadziłem do wspólnego mianownika ale to nie wychodzi ..
6 paź 20:32
Kolorowo: | | nk+n+kn | |
wyszło mi |
| a to się nie równa n+1k+1 |
| | k2+k | |
6 paź 20:33
6 paź 20:35
Kolorowo: Dalej nie wiem :c podstawiłem to i jakieś bzdury wychodzą.
Mógłbyś chociaż początek równania zapisać ? :C
6 paź 20:42
Mila:
| | | | (n+1)! | | (n+1)! | |
P= | = |
| = |
| |
| | | (k+1)!*(n+1−k−1)! | | (k+1)!*(n−k)! | |
| | n! | | n! | |
L= |
| + |
| = |
| | k!*(n−k)! | | (k+1)!*(n−k−1)! | |
| | n! | | n! | |
= |
| + |
| = |
| | k!*(n−k−1)!(n−k) | | k!*(k+1)*(n−k−1)! | |
| | n!*(k+1)+n!*(n−k) | |
= |
| = |
| | k!*(k+1)(n−k−1)!(n−k) | |
| | n!(k+1+n−k) | |
= |
| = |
| | (k+1)!(n−k)! | |
| | n!*(n+1) | | (n+1)! | |
= |
| = |
| =P |
| | (k+1)!(n−k)! | | (k+1)!(n−k)! | |
============================
6 paź 21:05