x^3+x-10=0
pepa: x3+x−10=0
6 paź 20:28
ICSP: x = 2
6 paź 20:28
pepa: a jakies rozwiazanie ?
6 paź 20:30
ICSP: x3 − 8 + x − 2 = 0
(x−2)(x2 + 2x + 4) + (x−2) = 0
(x−2)(x2 + 2x + 5) = 0
x = 2
6 paź 20:32
xXx: Szukamy miejsc zerowych wśród dzielników wyrazu wolnego.
Widać, że W(2) = 8 + 2 −10 = 10 − 10 = 0
i Stosujemy schemat Hornera
1 | 0 | 1 | −10
−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | 2 | 5 | 0
Mamy: W(x) = (x2 + 2x + 5)*(x − 2). Teraz liczysz deltę z kwadratowego jeśli istnieje i
piwinnaś wiedzieć co dalej...
6 paź 20:35
pepa: dziekuje bardzo
6 paź 20:37