Potęga minus pierwiastka z 3
Grzesiek: Liczby zespolone potęga z pierwiastkiem a2 − b {2}
Witam,
Opracowuję liczby zespolone. Na jednym z przykładów wynika, że (−√3 − i) * (−√3 + i) = = −
3 − 1.
O ile kwadrat ujemnego pierwiastka tutaj jeszcze umiem (sobie wytłumaczyć jako: √−1 * 32
czyli √−1 2 * √32 co daje − 1 * 3 = −3.
Druga część czyli −i2 jednak mnie rozkłada. i2 = −1, następnie nakładam znak "−" i wychodzi
mi + 1.
Łącznie −3 + 1. Prawidłowy wynik to −3 − 1 = −4
Dziękuje za pomoc.
6 paź 20:13
Grzesiek: Nikt nic nie napisze? A może jednak?
6 paź 21:24
J:
.. a kto Ci powiedział, że wynik to: − 4
(−√3 − i)(−√3 + i) = (−√3)2 − (i)2 = 3 −(−1) = 3 + 1 = 4
7 paź 06:35
Grzesiek: Ok całe zadanie wygląda tak:
(1−i)20 \ (−√3−i)
moduł = √2,
φ = 315 stopni = 7/4 π
z= 210(cos(20 * 7/4π) + sin(20 * 7/4π)*i)
z= 1024(cos(π) + sin(π)*i)
z= 1024(−1 + 0*i)
z= −1024
No i ten nieszczęsny mianownik.
Licznik (−1024)(−√3 + i)
Mianownik:
(−√3 − i) (−√3 + i)
(−√32) − (i2)
Dalej na na tablicy mam dalej zapisane całość tak:
−1024 * (√3+i) \ − 4 /// może tu coś pomieszałem bo nie ma minusa przy sprzeżężeniu √3−i
1024 * (√3+i) \ 4
1024√3 + 1024i \ 4
Wynik: 256√3 + 256i
7 paź 13:54
Grzesiek: Już mam. Chodzi o to, że w wyrażeniu wyciągamy minus przed wyrażenie i zmieniamy znak:
(−√3 − i) (−√3 + i) = −(√3 + i) (√3 − i)
To już chyba jasne, że −(√32)(−i2)
−(3+1) = − 4
Więc o co kaman. Oba wyniki zdają się być prawidłowe.
7 paź 15:00