Potęgowanie
Adrian: Dobry wieczór, czy wytłumaczyłby mi ktoś jak zrobić taki przykład:
32x−2 + 32x = 30
wiem, że robi się go metodą podstawiania, ale nie mam pojęcia jak.
6 paź 19:59
razor: 3
2x*3
−2+3
2x=30
3
2x = 27
x = ...
6 paź 20:00
ICSP: | 1 | |
| * 32x + 32x = 30 // * 9 |
| 9 | |
3
2x + 9 * 3
2x = 3
3 * 10
3
2x( 1 + 9) = 3
3 * 10
3
2x = 3
3
x = 1.5
6 paź 20:01
pigor: ..., np. tak :
32x−2+32x=30 /* 3
2 ⇔ 3
2x+9*3
2x=9*30 ⇔ 10*3
2x=27*10 ⇔
⇔ 3
2x= 3
3 ⇔ 2x=3 ⇔
x=32 . ...

i co tu tłumaczyć
6 paź 20:04
Adrian: Chodziło mi właśnie o takie rozpisanie, dziękuję bardzo.
6 paź 20:25