wiadomo, że...
urtf: a=log25 i b=log3125. Zatem log 2512 jest równy..
6 paź 19:35
pigor: ..., np. tak :
a=log25 i
b= log
3125=
3log35, to
| | 1 | | 2 | |
log2512= log253+2log252= |
| + |
| = |
| | log325 | | log225 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 2log35 | | log25 | | 2*3log35 | | log25 | | 2b | | a | |
| | 3a+2b | |
i tyle , albo dalej : = |
| |
| | 2ab | |
6 paź 19:59
5-latek: Powiem szczerze ze takie zadania sa dla mnie (conajmniej glupie )
Po takich obliczenia i tak nie bedziemy wiedzieli ile rownia sie log25}12
Dlatego ze dalej nie wiemy ile = log5 i log125
A wedlug mnie powinien byc podany wynik w miare dokladny
WEdlug mnie powinno byc polecenie takie
Oblicz log25 12 i tu np skorzystam z logarytmow dziesietnch i w miare dokladnie oblicze
bo znam ich wartosc
6 paź 20:25