prawdopodobieństwo
NAT.ALIA: Na lekcji języka angielskiego jest 5 chłopców i 7 dziewcząt oceny otrzymują 4 osoby. Jakie jest
prawdopodobieństwo,że oceny otrzymają same dziewczyny a jakie,że 2 dziewczyny i 2 chłopców
6 paź 19:33
Janek191:
5 + 7 = 12
więc
| | | | 12 ! | | 9*10*11*12 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 9*5*11 = 495 |
| | | 4 ! * 8 ! | | 1*2*3*4 | |
a) A − zdarzenie losowe − "oceny otrzymają same dziewczyny "
| | | | 7 ! | | 5*6*7 | |
I A I = | = |
| = |
| = 35 |
| | | 4 ! * 3 ! | | 6 | |
=======================
b) B − zdarzenie losowe − " oceny otrzyma 2 dziewczyny i 2 chłopców "
| | | | | | 7 ! | | 5 ! | |
I B I = | * | = |
| * |
| = ... |
| | | | 2 * 5 ! | | 2 * 3 ! | |
Dokończ
7 paź 07:36