potęgi
Olgaaa: Liczba
444 444 444−2555 555 555−2
należy do zbioru...
no właśnie, jak to obliczyć, do jakiego?
6 paź 19:18
5-latek: A po co liczyc
Jak jestes w liceum to do zbioru liczb rzeczywistych
6 paź 19:28
Olgaaa: jestem w liceum i jest inny zbiór w odpowiedziach
6 paź 19:29
ICSP: i zapewne są 4 warianty odpowiedzi, a my jakimś cudownym sposobem mamy je wyczarować ?
6 paź 19:29
Olgaaa: a) (0,1)
b <1, 1,5)
c) <1,5 , 2)
d) <2, +∞)
tylko, że nie wiem jak to obliczyć...
6 paź 19:33
Metis: Nie zbiór, a przedział...
6 paź 19:33
ICSP: | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| |
| | 555 555 555 | | 444 444 444 | |
| | 1 | | 1 | |
ale |
| < 1 oraz |
| < 1 |
| | 555 555 555 | | 444 444 444 | |
Iloczyn dwóch liczb dodatnich mniejszych od 1 jest liczbą z przedziału (0 ;1) stąd odp a)
6 paź 19:35
Olgaaa: Metis, w zadaniu jest liczba ... należy do zbioru
to nie ja sobie to wymyśliłam
ICSP, odpowiedź poprawna to C
6 paź 19:39
6 paź 19:40
Olgaaa: | 444 444 444 −2 | |
| |
| 555 555 555 −2 | |
6 paź 20:04
ICSP: | | 444 444 444 | | 5(111 111 111) | |
a = ( |
| )−2 = ( |
| )2 = |
| | 555 555 555 | | 4(111 111 111) | |
ale mamy :
24 < 25 < 32 //:16
6 paź 20:07
tt: Podzielić obustronnie przez 111 111 111 do kwadratu.
6 paź 20:07
Olgaaa: Dziękuję
6 paź 20:21