metoda gaussa,uklad równan za pomoca macierzy
uczen: mam rozwiazac taki uklad rownan za pomoca macierzy (o metode gaussa chodzi), czy mogłby ktos
pomoc ?
| ⎧ | x1−x2=0 | |
| ⎨ | x1−2x3=1 |
|
| ⎩ | 2x1−x2−2x3=1 | |
6 paź 19:17
uczen: prosze o pomoc
6 paź 19:33
ICSP: Zadanie schematyczne, w którym miejscu stoisz ?
6 paź 19:35
uczen: doszedlem na koncu do takiego czegos : −x2+2x3=−1 i x1−x2=0, pewnie sie gdzies pomylilem i
wlasnie nie wiem gdzie
6 paź 19:40
ICSP: Jasnowidzem nie jestem, wiec bez twoich obliczeń dużo nie zrobię.
1 −1 0 | 0
1 0 −2 | 1
2 −1 −2 | 1
Niech to będzie nasza macierz. Co teraz ?
6 paź 19:43
uczen: napierw zrobilem w1−w1, potem w1*(−2)+w3 i na koncu w2+w3, mam takie cos:
1 −1 0 |0
1 0 −2|1
2 −1 −2|1
1 −1 0 |0
0 −1 2 |−1
0 1 −2|1
1 −1 0 | 0
0 −1 2| −1
0 0 0 |0
6 paź 19:49
ICSP: ostatni wiersz nic nie wnosi więc możemy go skreślić, przy okazji mnożę drugi przez −1
1 −1 0 | 0
0 1 −2 | 1
Teraz chce w macierzy znaleźć minor macierzy jednostkowej, aby to zrobić wystarczy zamienić
czerwona jedynkę na zielone 0. w1 + w2 załatwia sprawę, mamy :
1 0 −2 | 1
0 1 −2 | 1
x1 = 1 + 2x3
x2 = 1 + 2x3
x3 ∊R
i to jest własnie rozwiązanie układu równań.
6 paź 19:58
uczen: dziekuje bardzo za pomoc
6 paź 19:59