asd
kamczatka:
mógłby ktoś rozwiązać bo wynik mi się nie zgadza. Dzięki.
6 paź 19:17
kamczatka: ja zrobiłem tak:
| 1 − 3*3i + 3(3i)2 − (3i)3 | |
| |
| 2 + 2i | |
| | 1 − 9i + 3(9i2) − 27i3 | |
= |
| |
| | 2 + 2i | |
| | 1 − 9i − 27 − 27 * i * i2 | |
= |
| |
| | 2 + 2i | |
czy dobrze to na razie mam ?
6 paź 19:28
ICSP: źle
6 paź 19:31
eba: 1−27 = −26
Potem możesz sobie podzielić przez dwa, a potem licznik i mianownik przemnożyć przez sprzężenie
mianownika.
6 paź 19:32
bezendu:
| (1−3i)3 | | 1−9i+27i2−27i3 | | −26+18i | |
| = |
| = |
| |
| 2+2i | | 2+2i | | 2+2i | |
| | 2(−13+9i) | | −13+9i | |
= |
| = |
| =−2+11i |
| | 2(1+i) | | 1+i | |
6 paź 23:07