Zadanie z liceum
James0n: W pewnym kraju obliczono inflację w dwóch kolejnych latach i zauważono, że w drugim roku
inflacja była niższa o 120 punktów bazowych w stosunku do roku poprzedniego. Oznaczało to
obniżenia inflacji o 109 i 1/11%. Oblicz, jaka była inflacja w tych dwóch latach.
100%*((x−1,2)/x) = 2300/11
(x−1,2)/x = 23/11
x−1,2 = (23/11)x
x−(23/11)x = 1,2
(−1 i 1/11)x = 1,2
x = −1,1
Wynik powinien wynosić 1,1 (bez minusa). Jakies podpowiedzi?
6 paź 19:16
James0n: Dodam, że widziałem te zadania rozwiązane inaczej, ale nie było to dla mnie całkowicie jasne i
gdy widzę taką tresć zadania to mój tok myslenia sam nasuwa mi taki oto sposób.
6 paź 19:20