matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w jaki sposób obliczyć i jakie wzory
doner:
Wykaż ze dla każdego kąta α zachodzi równość (1+tg α) (1−ctg α)=tg α−ctg α
11 lis 19:00
Godzio:
L=(1+tgα)(1−ctgα)=1−ctgα+tgα−tgα*ctgα=1−ctgα+tgα−1=tgα−ctgα
ctgα*tgα=1 z tego tu skorzystałem
11 lis 20:35