Trójmian kwadratowy, postać ogólna i iloczynowa
Agata: Wyznacz postać ogólną i iloczynową trójmianu kwadratowego którego zbiorem wartości jest <−4,+∞)
i którego wykres przechodzi przez punkty A=(0,1) i B=(3,5).
6 paź 18:48
===:
piszesz postać kanoniczną
y=a(x−p)=q i podstawiasz współrzędne punktów
masz dwa punkty i dwie niewiadome −
6 paź 18:58
5-latek: Czesc

Pewnie z rozpedu ale ma byc y=a(x−p)
2+q
6 paź 19:01
===:
dokładnie −

dzięki ...
6 paź 19:07
Agata: Dobra, to może ktoś spróbuje to rozwiązać? Bo mnie już to zadanie od dwóch dni denerwuje,
najwyraźniej czegoś w nim nie dostrzegam... i nic mi nie wychodzi >.<
6 paź 20:55
lwg: Co to jest? Cóż to za chwyty? Istna kataguruma. Wartość min.=−4, więc grabie parabolki wołają o
pomstę do nieba. Skoro f(0)=c=1 i f(3)=9a+3b+1=5 i q=−(b2−4a)/4a =−4, to
9a+3b=4 i b2=5a4, przeto a=5 i b=10 i 5x2+10x+1=0. Mate.
NO CÓŻ, WIĘCEJ, NIŻ PLUS DO DWÓJECZKI DAĆ CI PANIE LESZKU NIE MOGĘ, BOWIEM JAK SIĘ NA MATĘ
WYCHODZI, TO TRZEBA SIĘ NAPIERDA... NA MAKSA.
x1=(−5−2*51/2)/5 i x2=(−5+2*51/2)/5.
Postać iloczynowa:
5{[x−(−5−2*51/2)/5][x−(−5+2*51/2)/5].
6 paź 21:09
lwg: Jeden zawias jest zbędny. Idzie o klamereczkę.
6 paź 21:13
===:
y=5x2+10x+1 powiadasz ...
tyle, że B=(3, 5) nijak tu nie przystaje
6 paź 21:36
lwg: ===! Zatem MADAL ABELA DLA CIEBIE I DLA MNIE.
6 paź 21:53
lwg: Co to jest? Cóż to za chwyty? Istna kataguruma. Wartość min.=−4, więc grabie parabolki
wołają opomstę do nieba. Skoro f(0)=c=1 i f(3)=9a+3b+1=5 i q=−(b2−4a)/4a =−4, to
9a+3b=4 ⇒ b=4/3−3a i b2=20a. W tym momencie jakiś fanatyk matematyki popełnił błąd,
przyjmując fałszywą przesłankę, a mianowicie b2=4/3−3a=20a ⇒ a=4/69.
Następnie ten podły złośliwiec powrócił na Ziemię i wstawił fałsz w prawdę b=4/3−3*4/69=80/69.
Pomyślał sobie (o nie, nie każdy sądzi wg siebie − LWG nie leci z ludźmi w penisa), że
poleci z motłochem w gumę na penisie. Miał bowiem (4/69)x2+(80/69)x+1=0.
Stąd f(3)=9*4/69+3*80/69+1=276/69+1=5. Wiedziała też ta paskudna owca, że f(0)=1.
Muszę wyznać, że czasami mam zaskakującą intuicję.
6 paź 22:53