idukcja
kakaka: chodzi mi bardziej o to drugie założenie że n+1∊A bo nie wiem jak to doprowadzić do końca.
skończyłam na
L=
(2n)!n!n!
6 paź 18:38
kakaka: L=(2n)!n!n! * 2(2n+2)n+1
6 paź 18:41
kakaka: w tym pierwszym zle kliknelam
6 paź 18:42
kakaka: i nie wiem jak dalej udowodnić ze L≤P
6 paź 18:42
eba: dla n=1
zał: dla n=k
teza: dla n = k+1
dowód:
| | (2k+2)(2k+1)(2k) | | (2k+2)(2k+1)(2k) | |
= |
| = |
| |
| | (k+1)!(k+1)! | | (k+1)k!(k+1)k! | |
<−tutaj już widać wersję dla n=k, która z zał. jest słabo−mniejsza od 4
k, więc
| | (2k+2)(2k+1) | |
≤4k* |
| <− teraz tylko pokazać, że to jest mniejsze od 4k*4 |
| | (k+1)(k+1) | |
6 paź 18:50
kakaka: a co sie stalo z
(2k)!k!k! ?
6 paź 19:02
eba: | (2k)! | | | |
| = | <− to jest nasze zał. i wtedy możemy zapisać całe równanie tak jak to |
| k!k! | | |
zrobiłam w ostatniej linijce
6 paź 19:05
kakaka: ok, rozumiem

a jeszcze dlaczego w tej ostatniej linijce mnozymy przez 4
k ?
6 paź 19:11
eba: | | | |
Skoro | ≤4k, to sobie zamieniam, żeby mi mniej rzeczy latało po równaniu (zwróc uwagę na |
| | |
symbol ≤).
6 paź 19:14
kakaka: czyli musze tylko sprwadzic co bedzie dla 2(2n+1)n+1≤4 ?
6 paź 19:32
eba: | | 2(2n+1) | |
Lepiej poprzekształcać |
| tak długo, aż wyjdzie nam, że jest słabo−mniejsze od 4. |
| | n+1 | |
6 paź 19:36
eba: Podpowiedź: przypomnij sobie funkcje homograficzne.
6 paź 19:37
kakaka: czyli 4 na lewo, wspolny mianownik i wyjdzie −2n+1≤0
dobrze rozumuje ?
6 paź 19:44
kakaka: i to bedzie koniec dowodu?
6 paź 19:44
eba: Brawo.
6 paź 19:45
kakaka: czyli jak zapisze od razu 2(2n+1)n+1≤4 pod Twoim przedostatnim zapisem to nie powinni sie
czepiac?
6 paź 19:50
eba: | | 2(2n+1) | |
hmmm lepiej ciągle pisać 4k* |
| =...≤4k*4 <−to powinno być w napisach końowych |
| | n+1 | |
6 paź 19:52
kakaka: ok, dzieki
6 paź 20:14