Logarytmy
uczeń: Proszę o pomoc
log24(x−1) + 3log22(x−1) −4=0
logx 2 * log2x 2 = log16x 2
6 paź 18:23
john2: Wyznacz dziedzinę. Może zrób podstawienie:
t = ( log2(x−1) )2
6 paź 19:00
Janek191:
Czy jest taki zapis :
( log
2 ( x − 1))
4 + 3 (log
2( x − 1))
2 − 4 = 0 ?

oraz
log
x 2 * log
2x 2 = log
16x 2 ?
7 paź 07:49
J:
| | logx2 | | logx2 | |
2) ⇔ logx* |
| = |
| ⇔ |
| | logx2x | | logx16x | |
| | logx2 | | logx2 | |
logx2* |
| = |
| ... podstawienie: t = logx2 .. |
| | 1 + logx2 | | 1 + 4logx2 | |
| | t2 | | t | |
..... i mamy równanie: |
| = |
| |
| | 1+t | | 1+4t | |
7 paź 08:10