matma
Blue: Ile jest wszystkich liczb, w których zapisie występują tylko cyfry 0 i 1 i które mają co
najwyżej 5 cyfr.
Myślałam, że robię to dobrze, bo liczyłam po kolei ile jest takich liczb pięcio, cztero , trzy
dwu i jednocyfrowych − wyszło mi 32. Jednak w odpowiedziach mam 31...
Dlaczego tak?
6 paź 18:01
Blue: Coraz bardziej mnie to zadanie zastanawia, bo jest ono i w książce dla rozszerzenia i dla
podstawy i w książce dla podstawy mam wynik 32, a w książce dla rozszerzenia mam wynik 31....
6 paź 18:28
===:
1+1+2+4+8+16=32
6 paź 18:32
===:
jeśli nie uznajemy 0,1 1,1 0.11 0,01 ....itd −
6 paź 18:34
Blue: czyli jest błąd w książce

Wielkie dzięki za odp.
6 paź 18:56
Blue: a powiedz mi tylko czy mam dobrze b) taka sama treść tylko jest co najwyżej 11 cyfr. To wyjdzie
2048?
6 paź 18:57
Blue: 
7 paź 19:39
Mila:
Tak.
7 paź 19:45
Blue: Dziękuję
9 paź 17:26
Kiel: Mógłby ktoś mi to bardziej wytlumaczyc bo za bardzo nie rozumiem tego rozpisania 😕 (z czego
tutaj korzystamy?wariacja czy co ? )
Z góry dxiekuje 😉
12 wrz 12:28
spójnik_i: Zastanawia mnie w tym zadaniu jeden fakt czy matematycznie zdanie "tylko cyfry 0 i 1" nie
oznacza że musi być koniecznie w tej liczbie i zero i jeden tzn. nie powinniśmy uwzględniać
liczb typu 11,111 itd. bo brak w nich zera. Jak to jest z tym spójnikiem "i" w zdaniu "tylko
cyfry 0 i 1"

?
4 lis 09:20
gigagłowa: Akurat nie ma żadnego błędu w książce.
Tutaj prawidłowe rozwiązanie:
a)
Liczba pięciocyfrowa:
_
1 * 2 * 2 * 2 * 2 = 1 * 24 = 16
Liczba czterocyfrowa:
_
1 * 2 * 2 * 2 = 1 * 23 = 8
Liczba trzycyfrowa:
_
1 * 2 * 2 = 1 * 22 = 4
Liczba dwucyfrowa:
_
1 * 2 = 2
Liczba jednocyfrowa:
_
1 = 1
1 + 2 + 4 + 8 + 16 = 31
b) Robimy dokładnie tak samo
17 wrz 18:29
kerajs: Błądzisz gigagłowa.
Liczb jednocyfrowych są dwie: 0 i 1. Prawidłowa odpowiedź (32) jest w książce do podstawy.
17 wrz 20:46