wielomiany ;p
Kasia: hej

dla jakiej wartości parametru a prawdziwa jest równość:
a) x
3−x
2−x−15=(x
2+ax+5)(x−3)
b) x
3+x
2−17x−20=(x
2+ax−5)(x+4)
c) 2x
3−4x
2−7x+18=(2x
2+ax+9)(x+2)
Mam tutaj rozwiązanie znalezione w internecie, ale nie wiem dlaczego za a podstawiono 2 i
dlaczego pierwsiatkiem lewej strony jest 3. Mogłby ktoś wytłuczaczyć?
6 paź 17:42
Kasia: a) x3−x2−x−15=(x2+ax+5)(x−3)
Pierwiastkiem lewej strony jest liczba 3
(x2 + 2x + 5)(x−3)=(x2+ax+5)(x−3)
a=2
b) x3+x2−17x−20=(x2+ax−5)(x+4)
Pierwiastkiem lewej strony jest liczba −4
(x2−3x−5)(x+4)=(x2+ax−5)(x+4)
a=−3
c) 2x3−4x2−7x+18=(2x2+ax+9)(x+2)
Pierwiastkiem lewej strony jest liczba −2
(2x2−8x+9)(x+2)=(2x2+ax+9)(x+2)
a=−8
6 paź 17:43
J:
.... wymnóż prawe strony i porównaj współczynniki...
6 paź 17:44
J:
a) ... bo lewa strona jest podzelna przez: (x−3) ... współczynnik przy x wynosi: 2
czyli 2x = ax ⇔ a = 2
6 paź 17:48
Kasia: pierwiastkiem lewej strony jest liczba 2. skad
6 paź 17:49
Kasia: liczba 3*
6 paź 17:50
undefined: x3 − x2 − x − 15 = 0
3?
x(x2−x−1)=15
3(9−3−1)=15
3* 5 = 15
6 paź 18:17
Kasia: no tak, ale skad to wiemy, ze to jest 3? matko, nic nie rozumiem ;<
6 paź 18:19