Algebra
Iwonaa: Hej! Jak zrobić takie zadanie:
Oblicz resztę z dzielenia liczby 20062007 przez 11.
6 paź 17:30
Iwonaa: Bardzo proszę o pomoc. Mam to na jutro, a nie wiem jak to zrobić...
6 paź 18:56
ICSP:
20062007 ≡ ((2006)15)133 * 200612 ≡ 1133 * 20063 * 20064 ≡ (−2) * 44 ≡
≡ (−2) * 52 ≡ −50 ≡ 5 mod 11
Odp 5
6 paź 19:10
Iwonaa: Aaa... Teraz już rozumiem jak się zabierać za takie zadanie. Bardzo dziękuję
6 paź 19:14
Mila:
2006=182*11+4=2002+4
(2002+4)2007=20022007+................+42007
Wszystkie składniki po rozwinięciu dwumianu będą podzielne przez 11 oprócz ostatniego,
reszta z dzielenia będzie równa reszcie z dzielenia przez 11liczby 42007
45=1024=1 (mod11)
42007=(45)401*42=1(mod11)*16=5(mod11)
6 paź 21:24
lwg: Mam taki kalkulator, który tę resztę wyznaczy.
6 paź 21:30
majkel: Czy mógłby ktoś wyjaśnić przejście ((2006)15)133 * 200612 ≡ 1133 * 200612 ?
7 lut 23:17
kerajs: 200615=11*97612893+1
7 lut 23:23
majkel: okej, ale jak wpaść na to żeby tak rozpisać 200615 ?
7 lut 23:27
kerajs: Sorry. Pominąłem jedno przekształcenie:
200615mod 11 ≡415=11*97612893+1
''majkel: okej, ale jak wpaść na to żeby tak rozpisać 200615 ''
To pytanie do ICSP, o ile będzie jeszcze pamiętał dlaczego tak napisał.
Tym bardziej że
20065 mod 11 ≡45=11*93+1
7 lut 23:50