matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowod z kątami
takata:
Dany jest trójkąt o bokach a,b,c i kątach o miarach α,β,γ (patrz rysunek). Uzasadnij, ze pole
c
2
sinα*sinβ
tego trojkata można wyrazic wzorem PΔ=
.
2sinγ
6 paź 17:21
===:
a
b
c
=
=
sinα
sinβ
sinγ
acsinβ
csinα
P
Δ
=
ale a=
i wszystko jasne−
2
sinγ
6 paź 17:38
takata:
6 paź 17:49
===:
−
6 paź 17:55