matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny.
marzena:
Cześć.Dla jakich x podane liczby tworzą ciąg geometryczny.
Pomocy
2,x+1,x+4,
11 lis 18:52
marzena:
Godzio, Zbronek pomocy
11 lis 20:09
....:
(x+1)
2
=2(x+4)
11 lis 20:15
....:
(x+1)
2
=2(x+4)
11 lis 20:15
marzena:
to wiem a co dalej
11 lis 20:34
marzena:
wiem i co dalej
11 lis 20:35
Zbronek:
rozw. to r−nie x
2
+2x+1−2x−8=0 x
2
−7=0⇒x=
√
7
lubx=−
√
7
√
7
+1
2,
√
7
+1,
√
7
+4 (q=
)
2
1−
√
7
2,−
√
7
+1,−
√
7
+4 (q=
)
2
12 lis 08:05
marzena:
Dzięki
13 lis 17:31
marzena:
a zadanie −16;2x+4;−9 to (2x+4)
2
=−16*−9 (2x+4)
2
=144 2x+4=
√
144
2x+4=−
√
144
2x+4=12 2x+4=−12 x=4 x=−8
Nie wiem czy mam dobry tok myslenia
13 lis 17:48
[N[Mariusz]]:
dobry
13 lis 17:53