:D
halohalo: wyznacz dziedzine funkcji
f(x)=√log(9−x2)/(2x−4)
f(x)=log2[1−log1/2(x2−5x+6)]
f(x)=log1/2x/(x2−1) i całość pod pierwistkiem √
6 paź 16:59
J:
a) 9 − x2 > 0 i log(9−x2) ≥ 0 i 2x ≠ 4 ... i działaj...
6 paź 17:02
halohalo: a te nastepne?
6 paź 17:08
J:
b) x2 − 5x + 6 > 0 i 1 − log1/2(x2−5x+6) >0
c) ... co jest pod pierwiastkiem ?
6 paź 17:11
5-latek: 1−log
1/2(x
2−5x+6)>0 −−−−−−jako pierwsza liczba logarytmowana logarytmu przy podstawie 2
| | 1 | |
i x2−5x+6>0 jako liczba logarytmowana logarytmu przy podstawie |
| |
| | 2 | |
6 paź 17:14
halohalo: w c) to pod pierwiastkiem jest całe to wyrażenie co na początku
6 paź 17:17
J:
| | x | | x | |
c) x2−1 ≠ 0 i |
| > 0 i log1/2 |
| ≥ 0 |
| | x2−1 | | x2−1 | |
6 paź 17:27