Dobierz licz. wym. a,b
Rafal: Dobierz liczby wymierne a i b tak, by wielomian f= x4+ax3−2x2+b dawał przy dzieleniu przez
x−1 oraz przez x+2 reszte 2
ktos pomoze?
6 paź 16:54
5-latek: Nie wiem czy dobrze ale ja bym zrobil tak
W(1)=2
W(−2)=2 i z tego wyliczyl a i b
6 paź 17:26
J:
....... dobrze ...

W(x) = P(x)*(x−1) + 2 ..... czyli W(1) = 2
W(x) = Q(x)(x+2) + 2 ....... czyli W(−2) = 2
6 paź 17:29
5-latek: Dzieki
6 paź 17:30
Rafal: Nie bardzo rozumiem

Mógłbyś to trochę rozwinąć?
6 paź 18:17
Rafal: up
6 paź 20:46