Równanie wykładnicze
FHA: 25x −1 * 33x −1 = 6x+8 −4x
Sprowadzić do wspólnego wykladnika?
6 paź 14:42
PW: Skorzystać z faktu, że 6 = 2·3, potem obie strony podzielić przez 22x. Pozbędziemy się w ten
sposób liczby 4x, zastępując ją jedynką.
6 paź 14:51
FHA: Źle przepisałem treść
po prawej stronie ma być 6x+8 * 4x
6 paź 15:08
J:
... stary ... nie rób takich numerów..., a ja sie już męczę nad tym pół godziny...
| | 25x*33x | |
⇔ |
| = 6x*68*22x ⇔ 23x*33x = 6*6x*68 ⇔ |
| | 2*3 | |
6 paź 15:17
pigor: ..., no wiesz

, a ja się ...

teraz to co innego , a więc np. tak :
25x−1 * 33x−1 = 6x+8 * 4
x / * 2
−2x ⇔
⇔ 2
3x−1 * 3
3x−1 = 6
x+8 * 2
0 ⇔ 6
3x−1= 6
x+8 ⇔
⇔ 3x−1= x+8 ⇔ 2x= 9 ⇔
x=4,5 . ...
6 paź 15:22