podziel wielomain
nicola: (x5−1):(x−1)
6 paź 14:30
===:
x4+x3+x2+x+1
(x5−1):(x−1)
−x5+x4
x4−1
−x4+x3
x3−1
−x3+x2
x2−1
−x2+x
x−1
−x+1
6 paź 14:37
pigor: ..., zapewne chcesz rozłożyć na czynniki, a więc możesz
bez dzielenia np. tak :
x5−1= x
5−x
3+x
3−1= x
3(x−1)+(x−1)(x
2+x+1)= (x−1) (x
3+x
2+x+1)=
= (x−1) [x
2(x+1)+1(x+1)]=
(x−1)(x+1)(x2+1)=
(x2−1) (x2+1) ...
6 paź 14:40
pigor: ..., a jeśli tylko dzielenie, to np.
x
5−1= x
5−x
4+x
4−1= x
4(x−1)+(x−1)(x+1)(x
2+1)= (x−1) (x
4+x
3+x
2+x+1) i tyle.
6 paź 14:47
daras: dajcie spokój niech sie najpierw zastanowi i wysłowi o co jej chodzi
6 paź 15:02
pigor: ... , niech pomyśli właśnie teraz i wybierze coś dla siebie,
bo prowadzić za rączkę ...

ja w każdym razie − nie mam ochoty,
choć nick, ... owszem, owszem ...
6 paź 15:29
5-latek: Czesc
daras 
Czytalem ze
odjechales
6 paź 15:31
===:
... oj
pigor ... pojechałeś po tych potęgach ...sprawdź co wypisujesz −
6 paź 15:40
daras: to wczoraj do Morfeusza ale rano narysowałem piekną parabolę
6 paź 15:41
pigor: ..., kurde, faktycznie przepraszam , po co się za to
w ogóle brałem

, a w poście z godz. 14:40 powinno być :
x
5−1= x
5−x
3+x
3−1= x
3(x
2−1)+(x−1)(x
2+x+1)=
= (x−1) [x
3(x+1)+x
2+x+1]= (x−1) (
x4+x3+x2+x+1) − szukany
iloraz .
6 paź 15:54
===:
−

przepraszam −
6 paź 15:58
daras: to było do 5−latka
6 paź 16:00