6 paź 13:41
J:
... a skąd wziąłeś lewą stronę..?
6 paź 13:46
FHA: Nie rozumiem?
6 paź 13:46
J:
| | π | |
... sorry ... ja tam w wykładniku zobaczyłem : 5 − |
| ...  |
| | 4 | |
6 paź 13:50
FHA: No spoko, tylko czy mój zapis jest poprawny czy też nie?
6 paź 13:51
J:
| | x−4 | |
... mnie wychodzi równanie: |
| = √x+1 |
| | 4 | |
6 paź 13:52
FHA: Ma wyjść x = 24 a z tego wyjdzie
x= 0 i x = 24
6 paź 14:00
J:
| | x−4 | |
Odpowiedź: x = 4 , x = 0 odpada, bo masz warunek: |
| ≥ 0 ( dlaczego...?) |
| | 4 | |
6 paź 14:02
FHA: Jak odpowiedź x = 4 ?
6 paź 14:03
J:
... oczywiśćie: x = 24 ...
6 paź 14:06
FHA: To proszę jeszcze mi napisz jak doszedłeś do Tego równanie
Dlaczego x = 0 odpada? Bo liczba pod pierwiastkiem nie może być ujemna?
6 paź 14:07
J:
.... tak ... dlatego 0 odpada..
| | x | | x | |
lewa strona = : [2−2(5 − |
| )]1/2 = 2−(5 − |
| ) .... |
| | 4 | | 4 | |
| | x | | x | | x−4 | |
czyli: |
| − 5 = √x+1 − 4 ⇔ |
| − 1 = √x+1 ⇔ |
| = √x+1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
6 paź 14:16
J:
| | x −4 | |
...x = 0 odpada, bo dla x = 0 wyrażenie: |
| jest ujemne, a równa się √x+1 |
| | 4 | |
6 paź 14:22
FHA: hmm, nie bardzo rozumiem napiszę ci jak ja mam to zapisane
√ 2 −10 + 1/2x = 2 √x+1 − 4
6 paź 14:25
FHA: Zajmijmy się wpierw lewą stronę
6 paź 14:25
J:
lewa ...[(0.25)
5−x/4]
1/2 = [2
−2(5−x/4)]
1/2 = 2
−(5−x/4) = 2
x/4−5
| | x | |
.. i koniec... wykładnik jest: |
| − 5 |
| | 4 | |
6 paź 14:30
FHA: 2 −(5−x/4)
2 skróciła się z 1/2?
6 paź 14:33
J:
| | 1 | |
...dokładnie ...−2* |
| = − 1 |
| | 2 | |
6 paź 14:35
FHA: ok dziękuje J, mam jeszcze równanko zaraz napisze
6 paź 14:40
asdf: swoja droga − nie wrzucaj tak pochopnie na serwery screenSHU − linki szybko gasna.
6 paź 14:52