Pokazać że dla każdego n naturalnego takiego, że n≥5 zachodzi 2^n > n^2
biedny student: Pokazać że dla każdego n naturalnego takiego, że n≥5 zachodzi 2n > n2
Nierówność jest prawdziwa bo 25>52
Muszę pokazać 2(n+1)>(n+1)2
Korzystam z założenia indukcyjnego :
2(n+1) = 2n x 2 > 2n2 = n2 + n2
i nie wiem co dalej, w odpowiedzi pisze że wystarczy tylko sprawdzić że n2≥2n+1 dla n≥5
ale dlaczego ? czy mógłby to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć ?
6 paź 13:19
biedny student: Muszę pokazać 2(n+1)>(n+1)2
Korzystam z założenia indukcyjnego :
2(n+1) = 2n x 2 > 2n2 = n2 + n2
6 paź 13:21
3Slinia&6: bo 2n+1 = 2n * 2 = 2n + 2n
a (n+1)2 = n2 + 2n + 1
wiemy ,ze 2n > n2 , zostalo 2n >= 2n + 1
6 paź 13:32
PW: student, pytasz dlaczego
n2 > 2n +1 dla n≥5?
Rozwiąż tę nierówność, najlepiej korzystając z ukochanej delty (gdzieś na boku). W dowodzie
indukcyjnym napisz
2n+1 = 2·22 > 2n2 (co wynika z założenia indukcyjnego) = n2 + n2 >
n2+2n+1 = (n+1)2
(ostania nierówność wynika z oczywistej nierówności
n2 > 2n + 1
− dowód na boku).
6 paź 13:58
lwg: For n=0 we get 1 > 0. For n = 1 we get 2 > 1. Huśtaweczka. For n = 2 we get 4 = 4.
For n = 3 we obtain 8 < 9. For n = 4 we have 16 = 16. For n = 5 it must be 32 > 25.
Theorem 1. For all n ∊ N5: 2n > n2.
Proof. Without loss of the proof we can assume that for all k ∊ N:
26+k > (6+k)2.
Thus − For all k ∊ {0,2,4,...}: 2(6+k)/2 > 6+k ⇒ 2 + 2k/2 > k,
and For all k ∊ {1,3,5,...}: 2(6+k)/2 > 6+k ⇒ 2 + 2k/2 > k. This is the proof.
6 paź 15:58
lwg: Dla każdego n ∊ N5:
{2n > n2 ⇒ [2n+1 = 2n + 2n > 2n2 = n2 + n2 > (n+1)2 = n2 + 2n + 1]} ⇒
n2 > 2n + 1, c.n.w.
6 paź 17:38
biedny student: PW mógłbyś wytłumaczyć tę oczywistą nierówność n2 > 2n + 1 ?
coś takiego ?
n2 − 2n − 1 > 0
(n−1)2 − 2 > 0
(n−1)2 > 2 ......
7 paź 09:25
biedny student: skąd wiemy że
n2 + n2 > n2+2n+1 = (n+1)2
czy nie to mamy udowodnić ? to jest nasza teza chyba i nie powinnismy z niej korzystać w
trakcie przeprowadzania dowodu, dobrze myślę ?
7 paź 09:39
lwg: Powiesz biedaczyno studencie: PANIE LESZKU, MA BYĆ, JAK NA DŁONI. Nie potępiam, nie potępiam.
Lubisz być chwalony.
7 paź 09:41