Pomoc z jednym wielomianem
Michał: Pomoc z dzieleniem jednego wielomianu
Mógłby ktoś pomóc?
x5−15x3−10x2+60x+72 : (x−3)
5 paź 23:46
pigor: ..., możesz nie dzielić tylko ...

np. tak :
x5−15x3−10x2+60x+72 =
= x
5−3x
4+ 3x
4−9x
3 −6x
3+18x
2− 28x
2+84x− 24x+72 =
= x
4(x−3) +3x
3(x−3) −6x
2(x−3) −28x(x−3) −24(x−3)=
=
(x−3) (x4+3x3−6x2−28x−24).
5 paź 23:54
Michał: a mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć?

Bo nie bardzo wiem o co chodzi w tym Twoim sposobie
6 paź 00:03
Janek191:
( x5 − 15 x3 − 10 x2 + 60 x + 72 ) : ( x − 3) = x4 + 3 x3 − 6 x2 − 28 x − 24
− x5 + 3 x4
−−−−−−−−−−
3 x4 − 15 x3
− 3 x4 + 9 x3
−−−−−−−−−−−
− 6 x3 − 10 x2
6 x3 − 18 x2
−−−−−−−−−−−−−
− 28 x2 + 60 x
28 x2 − 84 x
−−−−−−−−−−−−−−
− 24 x + 72
24 x − 72
−−−−−−−−−
0
6 paź 07:07