funkcja wykladnicza
andrzej: f(x)=−36x−4*6x−5
wyznacz zbiór wartości
pierwszy przykład rozpracowałem ze wzoru skroconego mnozenia, ale ten mi nie wychodzi
a więc :
−(36x+4*6x+5)=y
−[ (6x+2)2+1)=y
i funkcja jest odwrotna i przesuniecie o −1 na osi oy ale...
ma wyjsc y<−5
na wolfram alpha tak samo rysuje
5 paź 23:33
andrzej: anyone?
5 paź 23:53
ICSP: f(x) = −36x − 4 * 6x − 5 = −36x − 4 * 6x − 4 + 4 − 5 = − (6x + 2)2 − 1
i zaczynamy :
0 < 6 x < + ∞ // + 2
2 < 6x + 2 < + ∞ // 2
4 < (6x + 2)2 < + ∞ / * (−1)
−∞ < −(6x + 2)2 < −4 // −1
− ∞ < f(x) < − 5
Zbiór wartości : y ∊ (− ∞ ; − 5)
5 paź 23:57
Godzio:
−(36x + 4 * 6x + 4) − 1 = −(6x + 2)2 −1
6x + 2 > 2 ⇒ (6x + 2)2 > 4 ⇒ −(6x + 2)2 < − 4
Stąd
−36x − 4 * 6x − 5 < −5
5 paź 23:57
andrzej: dziekuje
6 paź 00:00
andrzej: A mam pytanie jeszcze jedno. Czy jakby bylo przed nawiasem −2 (6
x.... to najpierw mnozymy
przez −2 a potem dodajemy ta minus jedynke
6 paź 00:21
ICSP:
6 paź 00:22
pigor: ..., wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x)= −36x−4*6x−5 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to tak :
f(x)= −36
x−4*6
x−5 ⇔
36x+4*5x+5+y=0, a
to
równanie kwadratowe
zmiennej 6
x, przy swoich współczynnikach: a=6>0, b=4>0, c=5+y ma
co najmniej jedno rozwiązanie 6
x>0 (
dodatnie)
⇔ Δ ≥0 i c< 0 ⇔
⇔ 4
2−4(5+y) ≥0 i 5+y< 0 ⇔ 4−5−y ≥0 i y<−5 ⇔ y≤−1 i y<−5 ⇔
⇔
y<−5 ⇔ y∊
(−∞;−5)=Z.w.− szukany
zbiór wartości danej funkcji f. ...
6 paź 14:08