ciąg
teodor: dany jest ciąg arytmetyczny −12, −8, −4, 0 ... Oblicz sumę dwudziestu pierwszych wyrazów tego
ciągu. Proszę o objaśnienie
5 paź 23:31
Godzio:
Najtrudniejszy sposób:
−12 − 8 − 4 + 0 + 4 + 8 + 12 + 16 + 20 + 24 + 28 + 32
5 paź 23:33
teodor: jaki ma tu być wynik? Chcę tylko dowiedzieć się czy wyszłó mi dobrze
6 paź 00:24
Godzio:
Myślę, że kalkulator nie jest Ci obcy
6 paź 00:26
Godzio: Przeczytałem "dwunastu", a nie "dwudziestu", więc trzeba jeszcze parę dopisać, a teraz serio:
a
1 = −12
r = 4
a
20 = −12 + 19 * 4 = ...
6 paź 00:27
teodor: Dzięki

wychodziło mi tak samo

ale w książce jest chyba błąd i wynik różni się od
odpowiedzi

Chciałem tylko sprawdzić czy to ja źle liczę czy to rzeczywiście błąd. JEdnak
to niezgodność w książce

Wynik to 520 a w odpowiedziach jest 250

Błąd w druku.
6 paź 00:32
Godzio:
6 paź 00:36