Podzielność
artflo: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 26n+1 + 9n+1jest podzielna przez 11.
5 paź 22:50
ICSP: Na początek zauważmy, że :
26 = 64 ≡ (−2) mod 11 // n
26n ≡ (−2)n mod 11
oraz :
9 ≡ (−2) mod 11
mamy :
26n + 1 + 9n+1 ≡ 26n+1 + (−2)n+1 ≡ 2(26n − (−2)n) ≡ 0 mod 11
c,n.w.
5 paź 23:41
Janek191:
Indukcja matematyczna:
1) n = 1 27 + 92 = 128 + 81 = 209 = 11*19
2) Zakładamy, że liczba 26n + 1 + 9n +1 jest podzielna przez 11 dla dowolnej n ∊ℕ1,
czyli 26 n + 1 + 9n + 1 = 11 t , gdzie t ∊ ℕ1
więc 26 n + 1 = 11 t − 9n +1
Mamy pokazać, że z podzielności liczby 26 n +1 + 9n+1 przez 11 wynika podzielność liczby
2 6*( n +1)+1 + 9 ( n +1) +1 przez 11
Mamy zatem
26n +6 +1 + 9( n + 1) + 1= 26* 2 6 n +1 + 9*9n + 1 = 64*2 6 n +1 + 9*9n +1=
= ( z założenia indukcyjnego ) 64*( 11 t − 9 n + 1) + 9*9n + 1 =
= 11*64 t − 64*9n +1 + 9*9n +1 = 11*64 t − 55*9n + 1 = 11*( 64 t − 5*9n +1) = 11*s
gdzie s ∊ ℕ1
czyli na mocy indukcji matematycznej liczba 26 n +1 + 9 n + 1 jest podzielna przez 11.
ckd.
=======
Ta liczba jest podzielna przez 11 również dla n = 0 , bo
21 + 91 = 11
−−−−−−−−−−−
6 paź 07:42