pierwiastek rzeczywisty
lalallalabamba: wykaz ze rownanie x3 − x2 − 4 = 0 ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty.
5 paź 22:32
5-latek: W(2)=0
wiesz dalej co masz robic
5 paź 22:37
lalallalabamba: Można tak to zrobić? Nie trzeba z jakiegos twierdzenia tego udowadniac ?
5 paź 22:41
Mila:
Schemat Hornera
1 −1 0 −4 x=2
1 1 2 0
x3−x2−4=(x−2)*(x2+x+2)
(x−2)*(x2+x+2)=0⇔
x−2=0 lub x2+x+2=0
x=0 lub Δ=1−4*2<0 brak rozwiazań w R⇔
Podane równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie w liczbach rzeczywistych.
5 paź 22:49
lalallalabamba: aa czyli może byc tak jak myslalem, dzieki bardzo
5 paź 22:50
Mila:
5 paź 22:53