Kombinatoryka. Z cyfr 3,2,1,0 utworzono liczbę dziesięciocyfrową...
Zzep: Z cyfr 3,2,1,0 utworzono liczbę dziesięciocyfrową, w której suma cyfr jest równa 3, ile mamy
takich liczb?
3 na początku −> 1
1 na początku i dwójka 'skacze' −> 9
odwrotnie −> 9
Ile jest możliwości z samymi jedynkami, bo ciągle inny wynik mi wychodzi

5 paź 22:23
Mila:
Permutacje z powtórzeniami znasz?
Albo kombinacje? Odpowiedz, to dam stosowne rozwiązanie.
5 paź 22:43
Zzep: Tak.
5 paź 23:07
Mila:
300....0 jedna liczba z cyfrą 3 na początku
| | | |
120.....0 | =9 liczb z cyfrą 1na początku i 2 na innym miejscu wybranym z 9 miejsc. |
| | |
(zero powtarza się 8 razy)
| | | |
210......0 | =9 liczb z cyfrą 2 na początku i 1 na innym miejscu(zero powtarza się 8 |
| | |
razy)
| | | |
1110....0 | =36 wybieram dwa miejsca dla 2 jedynek, zero wystąpi na pozostałych 7 |
| | |
miejscach
36+2*18+1=55
5 paź 23:18
Eta:
Mila chochlik ... 36+2*9+1= 55
5 paź 23:25
Mila:
Zgadza się, przeskok myślowy. Dziękuję.
Czas na spanie.
Dobranoc
5 paź 23:53