Geometria
Marcin: Próbowałem zrobić te 3 zadania, ale niestety nie umiem...
1. Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Punkt P leży wewnątrz tego trójkąta. Niech X, Y, Z będą
rzutami prostokątnymi punktu P odpowiednio na proste BC, CA, AB. Wykaż że suma PX+PY+PZ jest
wartością stałą i nie zależy od wyboru punktu P.
2. Dany jest romb o polu=960 i wysokości 48. Oblicz obwód tego romba i sumę jego przekątnych.
3. Dany jest romb ABCD. Odcinek AB = 10, kąt ABC ma miarę 45 stopni. Oblicz długości jego
p[przekątnych i pole tego rombu.
5 paź 21:48
Marcin: Ponawiam
5 paź 22:16
Mila:

CD= h− Wysokość ΔABC
PY⊥AB, PZ⊥BC, PX⊥AC , to odcinki x, y, z są wysokościami w trójkątach:
ΔABP,ΔBCP, ΔACP
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *a*y+ |
| *a*z+ |
| *a*x⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| a*h= |
| *a(y+z+x)⇔a*h=a*(x+y+z) /:a |
| 2 | | 2 | |
x+y+z=h
cnw
5 paź 22:36
Marcin: Dziękuję. 2 już ogarnąłem. Czy ktoś mi podpowie 3?
7 paź 19:38
Mila:

Dany jest romb ABCD. Odcinek AB = 10, kąt ABC ma miarę 45 stopni. Oblicz długości jego
przekątnych i pole tego rombu.
ΔDEC : Δprostokątny równoramienny
DE=h
a=10
h
2+h
2=10
2
2h
2=100
h
2=50
h=
√50=
√2*25
h=5
√2
P
▱=a*h=10*5
√2
P▱=50√2
Z tw.cosinusów w ΔABC:
|AC|
2=8
2+8
2−2*8*8*cos(45)
|AC|
2=128−64
√2
|AC|
2=64(2−
√2}
|AC|=8
√2−√2
===========
Porównujemy pola obliczone na dwa sposoby
|AC|*|BD|=100
√2
8
√2−√2*|BD|=100
√2
===================
P▱=50√2
7 paź 20:15
Marcin: O dziękuję bardzo.
7 paź 20:27
Mila:
7 paź 20:41