funkcja liniowa
Metis: Cześć

Mam zbadać istnienie i liczbę rozwiązań równania
m
2x−m=x+1
Równanie najpierw zapisuję sobie w postaci ax+b=0
m
2x−m−x−1=0
I nie wiem jak otrzymać poniższe przekształcenie:
(m
2−1)x−(m+1)=0
Od czego zacząć badanie ?
5 paź 21:46
bezendu:
Delta+współczynnik m2−1 trzeba badać.
5 paź 21:48
Godzio:
Chyba nie delta
5 paź 21:51
Metis: Bez delty
5 paź 21:51
razor: hmm, gdzie tu delta?

(m
2−1)x − (m+1) = 0
dla m = −1, 0 = 0 − nieskończenie wiele rozwiązań
dla m = 1, 0 = 2 − brak rozwiązań
| | m+1 | | 1 | |
dla m ≠ ±1, x = |
| = |
| − jedno rozwiązanie |
| | m2−1 | | m−1 | |
5 paź 21:51
bezendu:
No tak
5 paź 21:51
Godzio:
(m
2 − 1)x = m + 1
m ≠ 1 i m ≠ −1
| | m + 1 | |
x = |
| −− jedno rozwiązanie |
| | m2 − 1 | |
m = 1
0 = 2 − sprzeczność
m = −1
0 = 0 nieskończenie wiele rozwiązań.
5 paź 21:52
Metis: To tak najpierw powiedzcie mi jak przekształcić m2x−m−x−1=0 do (m2−1)x−(m+1)=0
Skąd założenie ?
m ≠ 1 i m ≠ −1
5 paź 21:57
Mila:
Aby obliczyc x z równania :
(m2−1)x=(m+1) będziemy chcieli podzielić obie strony równania przez (m2−1), więc dajemy
zastrzeżenie:
m2−1≠0⇔m≠1 i m≠−1
5 paź 22:01
Metis: Dziękuje
Milu
Jednak dalej nie wiem jak autorzy doszli do ostatecznego zapisu.
| | 1 | |
Jak sprawdzić że rozważane równanie ma jedno rozw dla |
| ? |
| | m−1 | |
Powiedzcie mi jeszcze jak to badać...
5 paź 22:12
razor: m2x−m=x+1
m2x−x − m−1 = 0
x(m2−1) −(m+1) = 0
5 paź 22:14
Metis: Ok , dzięki
Razor
5 paź 22:16
Metis: Wyjaśnij mi jeszcze od czego zacząć badanie
5 paź 22:19
Mila:
Masz równanie :
(m2−1)*x=m+1
1) Jeżeli m≠1 i m≠−1 to masz sytuację np. dla m=2
(22−1)*x=2+1
3x=3
x=1 jest dokładnie jedno rozwiązanie.
2) m=1 wtedy jest sytuacja taka
(1−1)*x=1+1
0*x=2
Lewa strona niezależnie od wyboru x jest równa 0, a prawa 2 masz sprzeczność⇔brak rozwiązań
3) m=−1 wtedy jest tak
(1−1)*x=−1+1
0*x=0 niezależnie od wyboru x lewa strona jest równa 0 i prawa też mamy zawsze prawdę
⇔x∊R to znaczy istnieje nieskonczenie wiele rozwiązan.
5 paź 22:21
Mila:
razor, spojrzałeś na zadanie ze zbiorem na płaszczyźnie zespolonej? Dałam tam odpowiedź.
5 paź 22:22
razor: już patrzę
5 paź 22:28
Metis: Milu Dziękuję.
Ale dlaczego za
m podstawiam akurat te liczby czyli 2, 1, −1
5 paź 22:37
Mila:
1 i −1 to liczby szczególne dla tego równania, bo (m2−1)=0 i nie możesz obu stron równania
podzielić przez liczbę równa 0.
Zamiast liczby 2 możesz podstawić cokolwiek różnego od 1 i (−1).
5 paź 22:40
Metis: Chyba już rozumiem

To taki przykład:
mx+4=m
2 −2x
mx+4−m
2 +2x =0
2x+mx−m
2+4=0
Dobrze przekształcone ?
5 paź 22:48
Mila:
ostatnia linijka tak:
x*(2+m)=m
2−4
x*(2+m)=(m−2)*(m+2)
Dalej sam wg schematu
1) m+2≠0 to mamy dokładnie jedno rozwiązanie
2) ..
3)...
5 paź 22:53
Metis: Wszyściutko rozumiem

Dziękuje Wam ! Tobie w szczególności
Milu
5 paź 22:59
Mila:
To pięknie. Powodzenia .
5 paź 23:06