twierdzenie Talesa
kasia: dany jest czworokąt ABCD. Punkt I jest punktem przecięcia się jego przekątnych. Odcinek DC=12,8
AB=5,12 AI=2,4 IC=1,6. czy czworokąt ABCD jest trapezem ?
5 paź 21:29
pigor: ..., nie bo ΔAIB i ΔDIC nie są podobne, gdyż stosunki
odpowiednich boków (których

) nie są równe . ...
5 paź 21:47
Bogdan:

a = 5,12, b = 12,8 e = 2,4 f = 1,6
| | a | | e | |
W trapezie trójkąty ABI i CDI są podobne, więc |
| = |
| |
| | b | | f | |
| | 5,12 | | 2,4 | |
W tym czworokącie |
| ≠ |
| , więc czworokąt nie jest trapezem |
| | 12,8 | | 1,6 | |
5 paź 21:53