log
Blue: Mam kilka zadanek do rozwiązania:
1.Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie: 2
x + 2
x−1 + 2
x−2 + ... =
2
2x−1 ma jedno rozwiązanie
| | 1 | |
2.Dla jakich wartości parametru m równiae 4x + 4x−1 + 4x−2 + ...= m − |
| * 42x |
| | 3 | |
nie ma rozwiązań
5 paź 20:58
5-latek: NIe przypilnowalas i gdzie CI uciekl parametr m w 1 rownaniu
5 paź 21:01
Blue: W tym pierwszym jest
... = 22x−1 + m
5 paź 21:05
===:
1)
po lewej stronie suma nieskończonego ciągu geometrycznego
| | 2x | | 2x | |
czyli |
| ⇒ |
| ⇒ 2x+1 |
| | 1−0,5 | | 2−1 | |
zatem:
2
x+1=2
2x−1 itd −
5 paź 21:10
===:
22x−1−2x+1+m=0
2x=t t>0
t2−4t+2m=0
Δ=0
16−8m=0 ⇒ m=
5 paź 21:14
===:
2) per analogia
| | 4x | | 4x+1 | |
lewa strona |
| = |
| |
| | 1−0,25 | | 3 | |
dalej sama−
5 paź 21:18
Blue: Widzę, że ktoś tutaj się posługuje takim samym nickiem jak ja
6 paź 17:58
===:
na pewno nie ja −
6 paź 18:02
Blue: Nie chodziło mi o Cb, tylko o Blue, który/ra wrzucił/ła to zadanie, bo to nie ja jakby co
6 paź 18:16