Geo. Analityczna
Matematyka z nazwy : Punkty A(2,1) i B(8,3) są wierzchołkami trójkąta ABC. Bok AC zawiera się w prostej y=3−x.
Oblicz współrzędne wierzchołka C jeśli wysokość z niego upuszczona równa jest 12√5/5
5 paź 20:54
Matematyka z nazwy : Dobra żeby nie było teraz moje obliczenia
równanie prostej |AB| wyszło mi y=0,3x + 3,2 ( no i tu już widzę że całe zadanie jest do du...)
bo
potem wychodzi wartość bezwzględna z takim cudem
5|x−0,3+3,2| =
√1368
5 paź 20:59
Matematyka z nazwy : Proszę
5 paź 21:13
Matematyka z nazwy : sorki B(8,4)
5 paź 21:21
Eta:
Hej
Mila 
B( 8,
4)
5 paź 21:33
Mila:

Prosta AB:
y=ax+b
1=2a+b
4=8a+b
=====
⇔2y=x, x−2y=0 postać ogólna równania prostej AB
C=(c,3−c) bo C∊y=3−x
3c−6=12 lub 3c−6=−12
3c=18 lub 3c=−6
c=6 lub c=−2
C=(6,3−6) lub C'=(−2,3+2)
C=(6,−3) lub C'=(−2, 5)
Czy masz odpowiedź?
5 paź 21:51
Mila:
Dziękuję Eto, pozdrawiam.
5 paź 21:52
Eta:
ok
5 paź 21:55
Matematyka z nazwy : Dziękuje bardzo
5 paź 22:07