Równania logarytmiczne z parametrem
JK: Hej podpowie mi ktoś jak rozwiązywać równania z parametrem i potęgą takie jak to, tak dla
przykładu bo mi tu czegoś brakuje:
(m+1)*72x + 2(m − 3)7x +m − 1 = 0
Dla jakich wartości parametru m powyższe równanie nie ma rozwiązań
Ja bym tradycyjnie jak dla wielomianów założyła że:
m + 1 ≠0 i Δ<0
5 paź 20:48
===:
a niby skąd to m+1≠0

?
5 paź 20:50
===:
zakładasz
7x=t gdzie t>0
i Twój warunek że Δ<0
5 paź 20:52
PW: Dla m+1 = 0 mamy szczególny przypadek tego równania, a mianowicie
− 8·7x − 2 = 0,
który wymaga osobnego potraktowania, brawo JK.
5 paź 20:56