| x2−4 | x4−9x2 | |||
a) | * | |||
| x3+3x2 | x2+2x |
| 10x+2 | 5x+1 | |||
b) | / | |||
| x2 | x |
| 3 | 4 | |||
c) | + | |||
| x+2 | x−3 |
| 3x−1 | x−7 | |||
d) | − | |||
| x | 2x−4 |
| a | c | ||
= | czyli a*d=b*c i rozwiązujesz ! | ||
| b | d |
| (x+2)(x−2) | (x2−3x)(x2+3x) | ||
* | poskracaj
| ||
| x(x2+3x) | x(x+2) |
| (x−2)x(x+3) | (x−2)(x+3) | |||
= | = | − mam nadzieję że gdzieś się nie pomyliłam
| ||
| x2 | x |
| 2(5x+1) | x | |||
b/ | * | − skracaj =2x
| ||
| x2 | 5x+1 |
| 3(x−3)+4(x+2) | |
| (x+2)(x−3) |
| (3x−1)(2x−4)−x(x−7) | |
| x(2x−4) |