Argument liczby zespolonej - tg φ
Grzesiek: Proszę o pomoc.
Wykładowca oblicza argument liczby zespolonej poprzez tg φ = 3√3/−3. Wyszła wartość −√3.
Tak na chłopski rozum wydawało by się, że "− 60 stopni". Ale widzę, że wartość tej funkcji
została zapisana jako 4/6 π (2/3π).
Z wykresu tangensa wychodzi druga ćwiartka − wartość φ między π/2 a π, więc myślałem, że
wystarczy 90 stopni + 60 stopni − co daje π/2 + π/3 = 5/6π. Z kolei rozwiązanie pasuje do "30
stopni" czyli π/6. Zatem π/2 + π/6 = 4/6π.
Czy ktoś może to wyjaśnić.
5 paź 20:17