geometria
xyz: ABC jest trójkątem, AB=28, BC=39, AC=42. punkt I jest środkiem odcinka AB, punkt D leży na
odcinku AC tak, że kąty AID i ACB są równe.
a) policz AD i ID
b) Udowodnij, że stosunek pola AID do ABC wynosi 1/9
prosze o pomoc
5 paź 20:10
xyz: proszę...
5 paź 20:16
Eta:

a) Trójkąty AID i ABC są podobne z cechy (kkk)
| | |AI| | | |AD| | | |ID| | | |A|| | |
to: |
| = |
| ⇒ |AD|=......... i |
| = |
| ⇒ |ID|=... |
| | |AC| | | |AB| | | |BC| | | |AC| | |
| | 1 | |
b) wyznacz skal k>0 podobieństwa tych trójkątów .... k= |
| |
| | 3 | |
| | P(AID) | |
to |
| = k2= ...... |
| | P(ABC) | |
5 paź 21:00
xyz: czy mogę prosic o wyjaśnienie dlaczego z kkk? kąt alfa jest wspólny, to wiem, a reszta ?
5 paź 21:04
Eta:
Wspólne kąty α i γ to i trzeci kąt .......
5 paź 21:11