rysowanie wykresu funkcji kwadratowej z modułem
Gokus: mógłby mi ktoś wytłumaczyć, w jaki sposób narysować funkcje kwadratową z modułem mając jej
wzór?
przykładowo:
f(x) = −x2 = 4|x| − 5
5 paź 20:07
===:
... rozumiem że to
f(x)=−x2+4|x|−5
Robisz to w przedziałach (−∞,0) i <0,∞)
5 paź 20:10
Gokus: tak, miał być +
5 paź 20:11
PW: To samo co
f(x) = −|x|2 + 4|x| − 5
− widać, że jest parzysta, a więc wystarczy narysować dla x ≥ 0, a potem przekształcić tę
połówkę wykresu symetrycznie.
5 paź 20:13
daras: | | ⎧ | −x2 − 4x −5 dla x < 0 | |
| f(x) = | ⎩ | −x2 + 4x −5 dla x ≥ 0 |
|
teraz rysuj
5 paź 20:14
===:

dla x<0
f(x)=−x
2−4x−5
dla x≥0
f(x)=−x
2+4x−5
5 paź 20:14
daras:

albo przekalkuj tak jak radzi
PW
5 paź 20:20
daras: === jak sie tak ładnie maluje
5 paź 20:20
5-latek: Czesc
daras 
Naprawde nie wiesz jak robic tu wykresy ?
5 paź 20:23
daras: 
rysuję ręcznie
5 paź 20:29
5-latek: Mnie tez nauczyl robic wykresy Saizou
1. Klikasz tam gdzie piszse rysuje
2. Pojawia sie to okoienko z krateczkami
3. Klikasz na to okienko gdzie jest ukad wpolrzednych i potem na to duze okoinko
W tym okienie duzym klikasz raz przytrzymujesz i rozrzerzasz sobie kratki (robisz duze albo
male ) i klikasz jeszce raz aby zatwierdzic
4. Jest tam takie okienko y= tam wpisujesz wzor funkcji i klikasz na to male okienko zaraz
obok tego okienka y= ..... (taki ukladzik z linia .
Jesli klikniesz na jakas kratke z kolorem to CI wyjdzie kolorowy wykres
5 paź 20:39
daras:

niestety nie robi mi ani dużych kratek ani nie rysuje ja to juz kiedyś próbowałem, mam chyba
coś z wyskakującycmi okienkami
5 paź 20:44
bezendu:
Nic nie masz. Jak naciśniesz już ten znaczek to odjedź trochę wtedy masz większą kratkę.
5 paź 20:45
dsfsd:
5 paź 22:10
daras:

odjechałem
6 paź 09:32
5-latek: No i zycie teraz stanie sie prostsze
6 paź 11:17