Uklad rownan wielomianowych
matfizzz: Witam. Musze rozwiazac uklad rownan wielomianowych algebraicznie oraz graficznie. Algebraicznie
już rozwiązalem, natomiast zupelnie nie wiem jak zabrac sie za graficzne rozmwiazanie tego
zadania.
| ⎧ | y=x2 −4 | |
| ⎩ | x2 +y2 −6y −4=0 |
|
5 paź 19:57
PW: Parabola i okrąg.
5 paź 20:03
5-latek: przeciez y=x2−4 to jest rownanie paraboli wiec ja trzeba narysowac
x2+y2−6y−4=0 to jest rownanie okregu w postaci ogolnej o srodku w punkcie S(0,3) a
promien to sobie wylicz )masz do tego wzor lub przeksztalc ta postac do postaci kanonicznej
5 paź 20:06
matfizzz: O paraboli to wiem, ale nie wiem jak wyrysowac ten okrag. Brac przykladowe punkty i z nich
wyrysowac, czy jest jakis inny sposob ?
5 paź 20:06
5 paź 20:07