iloczyn kartezjanski problem
Mirek: Mam wyznaczyć iloczyn kartezjański dwóch zbiorów.
| | π | |
jeden z nich to A = {x∊R: cos(x − |
| ) < 1 } |
| | 2 | |
| | π | |
wiem, że jest to równoznaczne z nierownością sinx < 1 , więc x ∊R − { |
| + kπ } |
| | 2 | |
jak to narysować?
5 paź 19:44
Mirek: | | 6 | |
drugi zbiór wychodzi x∊ ( |
| , 2) jak wyznaczyć część wspólną, jak narysować takie coś ? |
| | 7 | |
5 paź 19:46
PW: (x,y) takie że x∊A i y∊B, a więc "po iksach" prawie wszystko, a po igrekach tylko pasek między
| | 6 | |
|
| a 2. − powstanie "nieskończenie długi prostokąt bez brzegów" z wyłączonymi pionowymi |
| | 7 | |
| | π | |
odcinkami o równaniach x = |
| + kπ. |
| | 2 | |
5 paź 19:57
Mirek: ale jak te pionowe odcinki zaznaczyć w układzie współrzędnych?
5 paź 20:00
PW: Litości, nie wiesz jak wygląda prosta x = a?
5 paź 20:16