wielomiany
Joasia: Punkt A (−
√5, 0) jest punktem przecięcia wykresu wielomianu g(x)=−x
3+4x−
√5 z osią
odciętych. Wyznacz współrzędne pozostałych punktów przecięcia tego wykresu z osią OX.
Proszę o pomoc, jak na razie przerobiliśmy dzielenie wielomianów, twierdzenie o reszcie i
twierdzenie Bezouta, więc za pomocą tego muszę to zrobić
5 paź 19:37
===:
... no to dziel −

Punkt A to przecięcie z osią Ox .... pierwiastek
czyli dzielisz przez (x+
√5)
5 paź 19:43
Joasia: dzielę, ale wychodzi mi reszta, i co wtedy... ?
5 paź 19:48
M.rek: Nie wyjdzie reszta
5 paź 19:55
M.rek: wyjdzie x= 3+√5/2 lub −3+√5/2
5 paź 19:57
M.rek: zamiast 3 ma być1 w obydwóch rozwiązaniach
5 paź 19:59
daras: (−x3+4x−√5):(x+√5) = −x2 +x√5 −1
licz dalej
5 paź 20:02
M.rek: G(x)=−x3+4x−√5=(−x2+√5x−1)(x+√5) rozwiązujesz równanie kwadratowe i wynik jak wyżej
5 paź 20:02
daras: | | √5 −1 | | √5 +1 | |
x1 = −√5, x2 = |
| , x3 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
uporządkowałem ci już rosnąco, zaznacz teraz na osi
5 paź 20:10
Joasia: dzięki

pomyliłam się w obliczeniach, dlatego mi nie wychodziło
5 paź 23:10