aa
Karrr: poradzić sobie z (−35)18 / (310)17 oraz (−2)15 + (−2)14 ?
5 paź 18:38
john2: Najpiękniejsze co można z tym pierwszym zrobić to chyba to:
Z minusem w liczniku, wiesz, co się stanie.
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
W mianowniku: ( |
| )17 = ( |
| * |
| )17 =( |
| )17 * ( |
| )17 = ... |
| | 10 | | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | |
coś się teraz skróci
5 paź 19:53
Karrr: Ok a co z −2? Bo jest to element z calego rownania i nie wiem czy da sie z tym cos zrobic
jeszcze?
5 paź 20:31
john2: (−2)15 + (−2)14 = −215 + 214 = wyciągnij przed nawias 214
5 paź 20:33
john2: Albo od razu (−2)14
5 paź 20:34
Karrr: Cos mi nie wychodzi... to jest ten przyklad. Wynik powinien wynosic −200 a mi ciagle zostaje
jakis ulamek i 217 lub innej potegi...
Licznik −7 [ (−35)18 / (0,3)17 ] − 0,2 * (12)17 / (−14)18
Mianownik 0,4 * (−2)8 * (−2)7 + (−2)14
Jestes w stanie mi pomoc? Bo na jutro musze to miec.
5 paź 21:52
john2: Ciężki przykład ale udało się. Napisz, jeśli jeszcze jesteś.
5 paź 22:34
Karrr: Jestem
6 paź 14:19
Karrr: Jesli mozesz to wyslij mi to zadanie tutaj albo zebys nie musial sie meczyc z wpisywaniem
zfjecie z kartki na maila wilczyski.k@gmail.com będę mega wdzięczny
6 paź 14:29
john2: Może inaczej.
Pierwszą część licznika już rozpisałem.
Druga część licznika:
| | 2 | | 2 | |
Mianownik |
| * (−2)8 * (−2)7 + (−2)14 = |
| * (−2)15 + (−2)14 = |
| | 5 | | 5 | |
| | 2 | | −4 | |
= (−2)14 * ( |
| * (−2)1 + 1) = 214 * ( |
| + 1) = ... |
| | 5 | | 5 | |
Teraz już sobie poradzisz.
6 paź 14:46
Karrr: I wyszło Ci −200?
6 paź 15:19
john2: tak
6 paź 15:28
john2: Pokaż, jak robisz licznik i mianownik osobno (już po moim uproszczeniu), to znajdziemy błąd.
6 paź 15:29
Karrr: Nie wiem co robię źle ale wyszło mi −215 * 212 − 19
6 paź 15:31
Karrr: Daj maila to Ci zdjecie wyślę
6 paź 15:32
john2: Wolałbym, żebyś rozpisał tutaj.
6 paź 15:36
Karrr: Licznik:
−7 [(3518 / (12)17 * (35)17 ] − 15 * (12)17 / (12)36
−7 [35 / (1217] − 15 * (12)−19
−7 *35 / (12)−2 − 15
Mianownik
(−2)14 (−25 + 1 = (−2)14 (35)
Mianownik przenosze do licznika
−7 * 35 / (12)−2 −15 / (−2)14 * 53 dalej dzialam z potęgą i mam
12−16 i zostaje mi reszta i ni jak mi nie wychodzi
6 paź 15:51
Karrr: Tam mialo byc 2−16
6 paź 15:52
john2: Mianownik zepsułeś. Rozpisałem Ci go poprawnie w poście z 14:46.
W pierwszej części licznika masz
w drugiej części
Teraz w liczniku wyciągnij 2
17 przed nawias.
6 paź 16:01
Karrr: Ok ale jak to wyciągnąć zeby wyszlo −200? Kurcze przyznam sie ze juz nie ogarniam tego i nie
wiem jak to zrobić
6 paź 16:54
Karrr: W akcie desperacji prosze o duuuza podpowiedz bo zostala mi tylko godzina aby miec to
rozwiazane i wiedziec co i jak
6 paź 17:01
john2: No niech Ci już będzie.
Licznik:
| | 3 | | 1 | |
−7 * |
| * 217 − |
| * 219 = |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 1 | |
= 217(−7 * |
| − |
| * 22)= |
| | 5 | | 5 | |
| | 21 | | 4 | | 25 | |
= −217( |
| + |
| ) = −217 * |
| = −217 * 5 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Mianownik:
| | −4 | | 1 | |
214( |
| +1) = 214 * |
| |
| | 5 | | 5 | |
Całość:
6 paź 17:02
Karrr: O kurcze, dzięki, zapomniałem o tak podstawowych rzeczach jak to wyciągnięcie przed nawias i
zamotalem sie z pośpiechu przy ulamku w mianowniku, dzięki wielkie bardzo mi pomogles w
wytlumaczeniu tego
6 paź 17:13