1. Dany jest trójkąt ABC o bokach 8, 12, 15. Oblicz:
a) długości odcinków na które dwusieczna BCA dzieli bok AB
b) długość odcinka dwusiecznej kąta BCA zawartego w tym trójkącie
2. Przekątne trapezu ABCD o podstawach AB i CD przecinają się w punkcie P. Pola ABP i CDP są
odpowiednio równe 16 i 9. Oblicz pole BCP.
| γ | ||
Rysunek do zadania 1− kąty przy wierzchołku C to | (nie mogłem ich zaznaczyć) | |
| 2 |
| |AD| | |AC| | ||||||||||||
= | |||||||||||||
| sinδ |
| |BD| | |BC| | ||||||||||||
= | |||||||||||||
| sin(180°−δ) |
S3=S4 =√S1*S2 = ...... = 12
| 12 | 8 | |||
1/ a) z tw. o dwusiecznej | = | ⇒ x= 9 | ||
| x | 15−x |
| 122+152−82 | ||
b)z tw. kosinusów w ΔABC cosα= | =...... | |
| 2*12*15 |
| S1 | 4 | |||
ΔABP ∼ ΔCPD w skali k>0 ⇒ | = k2 ⇒ k= | |||
| S2 | 3 |